Miért érdemes sokkal több folyadékot innunk?

Miért fontos a megfelelő mennyiségű víz bevitele?

A megfelelő táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel is, hiszen ez az egyik üzamanyagunk. A testünk kb. 70%-a vízből áll, a víz lehetővé teszi, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtekhez, és lehetővé teszi a mérgek eltávolítását a szervezetből. Vízhiányos állapotban pedig szervezetünk nem tud megfelelő módon működni.

Általános probléma, hogy az emberek többsége nem szentel elég figyelmet erre, és nem visz be elég folyadékot. Talán túl egyszerűnek tűnik az ötlet, hogy ez lehet a megoldás sok problémánkra.

Nagy befolyással van az egészségünkre, hangulatunkra, teljesítményünkre. Fizikai aktivitás során a szervezet hőt termel, jóval több vizet párologtat, ezért fontos inni edzés előtt, közben és után is. Szellemi munkavégzés esetén is, kiemelten fontos a folyadék pótlás, hiszen ez is egy jelentősen energia igényes feladatot jelent az agyunk részéről, ezért meghatározó hatással lehet a teljesítményünkre.

Lehetséges jelei a vízhiánynak:

Nem is gondolnánk, de számos tünet jelezheti a vízhiányt, nem csak a szomjúság. Ha ezeket vesszük észre magunkon a megoldás lehet, hogy csupán egy pohár víz:

 • Fejfájás, szédülés
 • Száradt ajkak
 • Fáradtság, fásultság, levertség
 • Álmosság
 • Rossz kedv, szorongás
 • Teljesítmény romlás, koncentráció, figyelem hiánya
 • Akaraterő hiánya
 • Lassú anyagcsere
 • Sötét színű vizelet

Mennyit is kellene innunk?

Nem létezik egy olyan konkrét ajánlott mennyiség, amely minden embernek megfelelő volna. Az emberek napi fogyasztása kortól, súlytől, nemtől függően változhat. Figyelembe kell venni, hogy mennyire folytatunk aktív életmódot. Az idősek szomjúságérzete a korral csökken, így fokozotabban kell ügyelniük megfelelő folyadékbevitelükre. Emellett a folyadékveszteségük is magasabb.

Nagyából kimondható, hogy a fiatal és felnőtt nők számára 2 liter, és a férfiák számára 2,5 liter az ajánlott mennyiség. Nyári meleg vagy száraz idő esetén szintén jóval többet folyadékot párologtathatunk, így akár 3,5-4 liter mennyiségű folyadékra is szükségünk lehet.

Milyen szerepe van a fogyásban?

Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, hogy milyen gyorsan dolgozzuk fel a táplálékot. Ha az belassul, akkor a szervezetünk lassabban is fogja feldolgozni a bevitt táplálékot emiatt, ha túl sokat eszünk, akkor a felesleget kénytelen elraktározni. Ez pedig súlyproblémákhoz vezet. Ez okozhatja azt is, hogy vannak akik sokat esznek, és mégsem tudnak elhízni. Szerencsére több folyadék bevitelével az anyagcserénket is gyorsítani tudjuk.  

A vízbevitel növelésével teltebbnek fogjuk érezni magunkat, így étkezésekkor hamarabb jól fogunk lakni. 

Sokan tévesen azt hiszik, hogy akkor kell innunk, ha szomjasak vagyunk. Nem érdemes, csak arra hagyatkozni, hogy majd iszunk, akkor ha szomjasak vagyunk, mivel a szervezet későn jelzi azt. Ez azt jelenti, hogy valójában ilyenkor már rég innunk kellett volna.  

Víz ivás

Ötletek: Hogyan és miből vigyük be a folyadékot?

 • Jó minőségű vizek, ásványvizek
 • Gyümölcsök zöldségekből készült ivólevek. Víztartalmuk mellett vitamin és ásványianyag tartalmuk is jelentős.
 • Tej és folyékony tejtermékek
 • Levesek, mártások
 • Lédús zöldségek, gyümölcsök
 • Gyógyteák, teák
 • Sportitalok

Az üdítőitalok jelentős része sok energiát tartalmaz egy pohár kóla 180 kcal-t is tartalmazhat, ez a mennyiség mind cukorból származik, és nem hordoz értékes tápanyagot. Érdemes elkerülni ezek fogyasztását. Keressünkmagas gyümölcs tartalmú és minél kisebb hozzáadott cukorból készült üdítőitalokat.

+1 TIPP: Ahhoz hogy több vizet igyünk, keressünk a napunkban olyan pillanatokat a napunkban, amik egyébként is a rutinunk részét képezik. Ebredés után, étkezések előtt, ha hazaértünk, vagy épp elalvás előtt. 

Ha szeretnél több folyadékot bevinni, és kicsit felpörgetni a reggeleidet, ajánljuk SlimMeTea csomagunkat. Kíváló része lehet a reggeli rituálédnak. A teánk segít méregteleníteni és begyorsítani az anyagcserédet, így pedig a lerakódott zsírokhoz is hamarabb fog hozzá nyúlni a szervezeted. 

A megfelelő folyadékbevitel alapvető fontosságú a méregtelenítéshez, az egészség életmódhoz, ezért törekedjünk a kívánatos összetételű és mennyiségű folyadékfogyasztásra, amely mind szellemi, mind fizikai teljesítményünket pozitívan befolyásolja majd. 

Vélemény, hozzászólás?

Leave the field below empty!

Close Menu
×

Cart